Logo

Hírlevél

A fémjelzésről

 
 

Nemesfém tárgyak fémjelei

 
Amikor a kezünkbe fogjuk a megvásárolni kívánt arany tárgyat, érdemes egy pillantást vetni a hivatalos fémjelre, amely az ékszer készítési helyére és a karátszámra utal. A magyar fémjel beütését 1867 óta törvény rendeli el. Ez a vevőnek garancia arra, hogy valóban azt vásárol, amit szeretne. Az utcán, kapualjakban “alkalmi áron” kínált hamisítványokon általában nincs fémjel, vagy ha van, az hamis. Ám a hamis fémjel jól megkülönböztethető a valóditól. Érdemes tehát alaposan megfigyelni az ábrákon kinagyítva bemutatott, Magyarországon 1966-óta a mai napig használatos aranyfémjelzéseket. E jelek nélkül hivatalosan az arany ékszer is csak törtarany-áron értékesíthető. A fémjel beütését a Nemesfémhitelesítő Intézet végzi. Az Intézet az importált tárgyakba is beüti a saját jelét. Ha viszont csak régi vagy külföldi fémjellel találkoznak, érdemes megmutatni egy ékszerésznek, aki próbasavas vizsgálattal és régi szakkönyvek segítségével meghatározza az ékszer korát, eredetét és finomságát.

 

 

A fémjelzés szerepe

 

Tanúsítja, hogy a nemesfémből készült termékek nemesfémtartalma, az ötvözetek összetétele megfelel a törvényi előírásoknak, így a vásárlók állami garanciát kapnak a termékek nemesfém tartalmáról a fémjelnek megfelelően.
A hivatalos fémjelzés bizonyítja a legális gyártást és forgalmazást, ennek hiánya felismerhetővé teszi az illegális terméket.
Védi az állam bevételi érdekeit, az adóztatáson keresztül.
Magyarországon a nemesfémek vizsgálata és a fémjelzés a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakmai felügyelete alá tartozik, a vizsgálatot és a fémjelzést, a szakmai hatósági ellenőrzést a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet végzi, amely az Európai Fémjelző Hivatalok Szövetségének tagja.
A nemesfémtermék kategóriába tartozik minden olyan aranyból, ezüstből, platinából készült áru, ahol a nemesfém tárgy teljes tömege legalább 10 %-ban nemesfémet, illetve nemesfém ötvözetet tartalmaz.
A fémjelből megtudhatjuk az arany ékszerek aranytartalmát, a névjegyből pedig, hogy ki gyártotta vagy hozta forgalomba. A fémjellel ellátott arany ékszerek nagyobb értéket képviselnek, mint a jelzés nélküliek.
 

 

ÚjSmaragdSmaragd