Logo

Hírlevél

 Az aranyról

 
 
Az aranyékszerek viselése nagyon régi szokás. Szinte alig akad ember, akin nem látnánk gyűrűt, nyakláncot vagy fülbevalót de a karkötő a bokalánc is hódít. Az évezredek során az ékszerek a társadalmi rangot is jelezték. Napjainkban az emberek a míves darabként számon tartott jó minőségű aranyból, ezüstből és platinából készült ékszereket hordják a legszívesebben. Érdekesség, hogy az aranyékszerek közül az egyszerű jegygyűrűk talán az arany tárgyak több mint felét alkotják.
 
 

Az arany (aurum)


Az arany a természetben előforduló, az ókorban már ismert, jellegzetesen sárga nemesfém. A természetben elemi állapotban termésarany és ércásványként fordul elő. Az arany, annak köszönhetően, hogy nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek alapanyaga. Kémiai állandósága miatt évezredek óta felhasználják ékszerek dísztárgyak készítésére. Még a legtöményebb sósavban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezik. A királyvízként ismert sósav és salétromsav 3:1 arányú elegyében keletkező nitrozil-klorid azonban oldja.

  

 

Az arany ötvözése:


Az arany ékszerek az arany kis kopásállósága miatt más fémekkel ötvözve készülnek. Ezüst vagy réz hozzáadásával, 18 (75% arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak. Az arany palládiummal vagy nikkellel készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával készített ötvözete pedig a nehéz fehérarany. A 14 karátnál kisebb aranytartalmú ötvözetek aranyékszerek készítésére gyakorlatilag nem alkalmasak, mert túl lágyak a tartós viseléshez, valamint a savak-lúgok megtámadják ezeket az ötvözeteket, ennek ellenére találkozhatunk 9 (37,5%) karátos arany ékszerekkel is.
Az arany és az ötvözőanyag aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany:
916 ezredrész = 91,6 % színaranytartalom = 22 karát
750 ezredrész = 75,0 % színaranytartalom = 18 karát
585 ezredrész = 58,5 % színaranytartalom = 14 karát
333 ezredrész = 33,3 % színaranytartalom = 8 karát
 
Az ötvöző fém ezüst, réz vagy palládium. Az ezekkel a fémekkel való keverési arány adja meg az arany színét, amely lehet sárga, vörös vagy fehér. Sokan – tévesen – úgy vélik, hogy a 14 karátos arany csak vöröses, a 18 karátos pedig sárga. Ez így nem igaz, mert ma már minden színárnyalatból bármilyen karátszámú ékszer készülhet.
 
 

Az arany jellemzői:


Az ötvöző fémek egy része a bőrrel érintkezve allergiás reakciókat válthat ki. Ezért is célszerű az arany ékszerek vásárlása során minőségi aranyból készült ékszert választani. Felmérések szerint Európa női lakosságának 20%-a vált érzékennyé a nikkelre - elsősorban az olcsó fülbevalók viselése miatt. Egyes arany ékszerek nikkel tartalma akkora aggodalmat keltett az EU-ban, hogy törvénnyel kívánják szabályozni az olyan ékszerek árusítását, amelyek nikkel kibocsátása érzékennyé teheti a szervezetet.
Magyarországon a 145/2004.IV.29. sz. kormány rendelet szabályozza az értékesítésre kerülő arany ékszerek hitelesítését és nemesfém tartalmuk tanúsítását. A Magyar Köztársaság területén kizárólag azon fémjelzési kötelezettség alá tartozó tárgyak hozhatók kereskedelmi forgalomba, amelyek e rendelet alapján kiadott rendelet szerinti névjellel és fémjellel vannak ellátva.

 
Az arany alkalmazási területei: Azontúl, hogy a legfontosabb valutafém, mint ismeretes, az aranyat különböző területen alkalmazzák: gyógyászat, egészségügy, pl. gyógyszerek készítésére, fogpótlásra, az elektromos ipar pl. termoelemek, villamos érintkezők, híradástechnikai, átvitel-technikai gyártmányok készítésére. Különféle ötvözeteit az ékszeriparban használják
 
 
 
 
 

 

 

ÚjSmaragdSmaragd