Logo

Hírlevél

Mi is a nemesacél valójában?


Az acélnak egy speciális fajtája, amely más elemek ( pl. króm, mangán, nikkel stb.) hozzáadása következtében olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a közönséges acélt egykét szempontból (szilárdság, keménység, tűzállóság, elektromos, mágneses sajátságok stb.) előnyösen felülmúlja.
Legfontosabb nemesacélként tartjuk számon a nikkel-, króm-, mangán-, wolfram-, vanadin-, szilícium-, kobalt-, alumínium acélokat.

 

A nemesacélnak létezik allergiamentes változata.

A nemesacéloknak egy még speciálisabb fajtája az úgynevezett sebészeti vagy orvosi rozsdamentes acél, amelyet implantátumként is használnak a sebészet területén.
Ezt az anyagában hordozott tulajdonságai teszik lehetővé miszerint az ötvöző anyagai összetételének aránya miatt a nikkel teljesen le van kötve és semmilyen nikkelsót nem enged kiválni az anyagból, illetve olyan minimális mennyiséget, ami pl. egy kanálból étkezés közben is kiválna, tehát maximálisan allergiamentes fém, nem okoz bőrgyulladást.
Az orvosi nemesacél színe megegyezik az egyszerű rozsdamentes acéléval, a  hivatalos anyag elnevezése pedig 316L Rozsdamentes Acél.
Idegen elnevezése a "316L Surgical Stainless Steel", amit lerövidítve általában csak mint Stainless Steel vagy Inox használnak, ami megtévesztő lehet, mivel ez csak az egyszerűbb, nem allergiamentes változat elnevezése.

Allergiamentes tulajdonsága miatt a legtöbb más fémékszerekre allergiás személy is viselheti!

Az anyag egyéb tulajdonsága következtében (szerszám acéllal megegyező keménység) nagyon időtálló és nehezen karcolódik. Fokozottan ellenálló a különböző folyadékokkal és vegyszerekkel (pl.:tisztítószerek) szemben, tehát nyugodtan viselhető minden körülmények között.

A nemesacél ékszerek története

Az acél ékszereket (bár ezek még nem a mai kritériumoknak megfelelő anyagból készültek) már a XVIII. században használták Angliában, azután Franciaországban terjedt el és a forradalomig maradt divatban. Részint kovácsolták, részint öntötték vagy acélba ágyazott kovácsolt vasból készítették. Díszítése rányomott vagy vésett volt. Acélosított vasbádogból is formázták a jegeces acélgyöngyöt, amelyet órák keretéhez s ékszerdíszül használtak fel. De érdekesség, hogy  már a XVII. századi magyar pecsétgyűrűk között is sűrűn előfordult az acél gyűrű.

Napjainkban a nemesacél ékszerek újból hódítanak.
Kedvező tulajdonságai és egyedi megjelenése miatt hamar közkedvelt lett és néhány év alatt szinte az egész világon ismert divatékszerré vált. Eleinte valóban drága volt a kis mennyiségű egyedi gyártás miatt, de később az igény emelkedésével a tömeges gyártás következtében meredeken estek az árak. Jelenleg bárki számára könnyen elérhető.

 

ÚjSmaragdSmaragd